Hans Teeuwen – Blanken en negers

Dit fragment is alleen te bekijken op YouTube via de onderstaande link.

Het fragmentTitel op Youtube: Hans Teeuwen – Blanken en Negers – Dat Dan Weer Wel

 

Url: https://www.youtube.com/watch?v=vAkjHDAij_Q

Duur: 3.38 min.

Beschrijving: Hans Teeuwen beschrijft waarom hij alles mee heeft en benoemt – met een lang tussenstuk – de verschillen tussen blanken en – in zijn woorden – zwarten.

De cabaretierHans Teeuwen (1967) is onder andere cabaretier en musicus. Zijn humor is soms hard en provocerend.
Mogelijke lesdoelen
  • Bewustwording van de pijn van het slavernijverleden
  • Bewustwording van verschillen en vooroordelen in de samenleving
  • Oefenen met het onderbouwen van een mening
Discussievragen
  • Hans Teeuwen refereert in zijn verhaal aan de slavernij en de blanke overheersing. Gezien de discussies over Zwarte Piet ligt dat onderwerp nog steeds gevoelig. Wat vind jij? Is het al tijd om dit onderwerp te laten rusten?
  • In de VS zijn de laatste tijd regelmatig protesten door de zwarte bevolking na incidenten tussen de politie en de zwarte bevolking. Zij voelen zich achtergesteld en anders behandeld. Worden zwarte mensen in Nederland ook anders behandeld?
OpdrachtenHet woord neger is voor veel mensen kwetsend en racistisch. Een redactrice van het tijdschrift Jackie moest opstappen nadat ze het woord niggabitch had gebruikt en er wordt gepleit om het woord uit het woordenboek te schrappen. Zoek informatie op over de achtergrond van het woord neger en schrijf een betoog waarin je uitlegt waarom jij vindt dat het woord wel of niet gebruikt kan worden.