Reacties

Ben je docent en maak je gebruik van deze site? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw mening!
Ondanks dat deze site een onderdeel is van een afstudeerproject, wil ik de site graag blijven verbeteren en cabaretfragmenten blijven toevoegen.
Heb jij verbeterpunten, lesideeën en/of suggesties voor andere bruikbare fragmenten? Laat je reactie achter hieronder.
Alvast bedankt!

37 gedachtes over “Reacties

  1. Super! Ik ben een grote liefhebber van cabaret en heb dan ook een hele grote verzameling. Ik heb alleen nog niet een goede manier gevonden om het in mijn lessen te gebruiken als lesmateriaal. Hopelijk vind ik op deze site bruikbare tips en ideeën.

    Like

  2. Erg leuke, bruikbare stukjes als introductie en/of afsluiting bij het vak Nederlands.
    Eigenlijk te gebruiken bij alle bovenstaande onderdelen; hoe het niet moet, hoe het ook kan en gewoon als leuke afwisseling bij de vele onderdelen van Nederlands (op het digibord).
    Daarnaast zijn goed formuleren en spelen met taal zulke leuke onderdelen van onze taal!
    (taalgrapjes, presenteren, naast alle theorie te gebruiken).

    Like

  3. Dit gaat niet echt over Nederlands, maar over leerkrachten in het algemeen. En dan hebben jullie ook meteen eens een Belgische cabaretier ertussen 🙂 Er kan ook wel iets rond zijn taal in het algemeen aan gekoppeld worden dan.

    Like

  4. Deze twee heb ik nog gevonden. De laatste is wel in het Vlaams, waardoor Nederlandse leerlingen niet alle tautologieën en pleonasmen zullen herkennen.

    (Fred en Ria bij Draadstaal: welke contaminaties en pleonasmen hoor je?)

    (Alles kan beter: welke tautologieën en pleonasmen hoor je?)

    Like

  5. Op dit moment houd ik het even bij ideeën voor de bovenbouw H/V. Mijn ervaring is dat jongere leerlingen en leerlingen op lagere niveaus moeite hebben met moeilijkere vormen van humor, zoals ironie en sarcasme. Dan sluiten de cabaretfragmenten minder goed aan.

    Like

  6. Mooie site. Ik gebruik ‘Zwaar leven’ van Birgitte Kaandorp als inleiding op de Romantiek. Misschien een bruikbare toevoeging voor je site.

    Like

  7. Heel fijn dit. Als je aanvullend materiaal kunt vinden voor het VMBO ben ik je helemaal dankbaar.

    Like

  8. Lubach op zondag over vlees. Leuk voor argumenteren en drogredenen, maar ook voor spreekvaardigheid: hoe bespeel je het publiek.

    Leuke site, ga ik zeker gebruiken.

    Like

  9. Grappig, de Lubach over vlees heb ik gebruikt om stijlmiddelen uit te leggen:
    Opdracht:
    Zondag met Lubach: dit keer, behalve aandacht voor de inhoud, ook aandacht voor de stijl en mooie formuleringen. Houd je pen en blaadje erbij en noteer: alliteraties (hoeveel? Welke?), herhalingen, overdrijvingen, vergelijkingen en letterlijk/figuurlijk taalgebruik, nieuwe uitdrukkingen
    Haal ze eruit en win een vegetarisch verantwoord snoepje namens ‘team minder vlees’

    Antwoorden: (vast meer mogelijk):

    Elf alliteraties: vieze vegetariër, zielige sojasukkel, zeewierzeiksnor, trieste tofuridder, karbonadekanjers, vegetarische falafelvriend, T-bonetijgers, groentegoeroe, kipknagers, biefstukbitches, rosbiefrukkers (elf dus, of zoals de NOS zou zeggen: 11.000 alliteraties!)
    Herhalingen: of, zoals de NOS zou zeggen… → en door de herhaling, wordt het een overdrijving
    Vergelijkingen (zonder als) ‘vegetarisch kookboek is het babydolfijntje van de literatuur’
    Letterlijk/figuurlijk: een plekje geven
    Nieuwe uitdrukkingen: code rood gaan

    En bij de Lubach over ‘The green happiness’ (https://www.youtube.com/watch?v=fDaormSAVHk):
    Opdracht klachtenbrief: In een gulle bui heb je voor 54 euro het geprinte instagramaccount van de groene meisjes van ‘The green happiness’ gekocht voor je moeder/zus/jezelf. Je ontdekt na het kijken van Lubach dat dat heel veel geld is voor nog meer onzin!!! Je wil je geld terug en schrijft in ca 400 woorden een klachtenbrief aan de uitgeverij waarin je goed beargumenteert wat er allemaal niet klopt/deugt aan het boek. Vul het ook aan met eigen argumenten en voorbeelden.

    En nog een zeer sterk liedje van Roel Verburg over hoe je dingen ook anders kunt zeggen: https://www.youtube.com/watch?v=0taw2QA0aMQ
    (opdracht zou iets kunnen zijn als wat voor stijlmiddel hij gebruikt)

    Veel plezier ermee!

    Geliked door 1 persoon

  10. Als introductie op het belang van leestekens: het Spreukjesbos van Herman Finkers. Het gaat vooral om de zin waarin Grietje zich afvraagt of ze die dag een rokje zal dragen.

    Like

  11. Heel goede site. Herman Finkers vind ik ook een mooie bijdrage leveren in zijn shows die geschikt zijn om te laten zien hoe humor werkt en je met taal kunt spelen. Misschien wat meer voor de onderbouw en wat meer tijdloos. Sprookje van Hans en Grietje of de scene van Repelsteeltje is een mooi voorbeeld. Dit is een mooie site, absoluut. Erg blij mee want het blijft wel zoeken op het web.

    Like

  12. De afgelopen jaren heb ik bij grammatica altijd het filmpje ‘studie gestopt’ van Machiel Pomp (via humortv) laten zien. Een grappig filmpje over wat leerlingen te wachten staat op het gebied van zinsdelen en woordsoorten. Dit jaar kon ik het echter voor het eerst nergens meer online vinden.
    Mocht iemand nog een link naar dat filmpje hebben, dan houd ik me aanbevolen!

    Like

  13. Hallo Hiske,

    Door het dagboek van een leraar bij de Taalstaat, ben ik je site op het spoor gekomen. Ik ben nog studerend voor docent Nederlands en vind je insteek heel mooi. Ik ga het vast eens gebruiken, alhoewel ik voor de onderbouw word opgeleid. Maar de items over spelling zijn daar volgens mij ook passend. Origineel afstudeerproject trouwen!

    Like

  14. Uit de oude doos, maar nog steeds hilarisch: Koot en Bie — Mehmet Pamuk bij de Groenteboer — Nederlandse taal probleem

    58.317 weergaven•10 feb. 2012

    Like

  15. Bedankt! Heel erg fijn!! Ik ga meteen iets gebruiken voor mijn les morgen!

    Kleine opmerking: ik zie dat het filmpje van Ronald Goedemondt – Geert Wilders onder argumenteren niet meer beschikbaar is.

    Like

  16. Toen we keken naar een filmpje over hoe je niet moet presenteren, vroegen de leerlingen me ook deze te laten zien: Powerpoint van Arnaud van den Bossche.
    Echt een aanrader, over hoe de Powerpoint de aandacht van de presentatie kan wegnemen.

    Like

  17. Beste Hiske,

    Wat een goed overzicht. Houd je de site nog bij? Ik zie geen reacties meer..Anders cureer ik haar.

    Met hartelijke groet, ArijJan

    Like

Plaats een reactie